Den 1: Braised Pork Rice (滷肉飯) – Kousky vepřového boku s rýžou

Rozhodla jsem se, že následující měsíc večer co večer vyzkušám jeden z pokrmů, který CNN uvedlo na svém seznamu těch 40-cti nejlepších z nejlepších z taiwanské kuchyně: http://travel.cnn.com/explorations/eat/40-taiwanese-food-296093 Porkm číslo 1 je Braised Pork Rice  (滷肉飯), což doslova znamená orestované vepřové s rýži.

Vzhledem k tomu, že jsem dnes měla první schůzku se svou Taiwankou Evou, slečnou s níž já od teď budu jednou týdně hodinu procvičovat čínštinu a ona pak zas se mnou hodinu angličtinu, rozhodla jsem se že první setkání bychom mohly zfouknout u večeře. Hospoda navržená CNN byla enem nějakých dvacet minut chůze od školy, takže značka ideál. 

Byla to taková typická lehce ušmudlaná číňárna, od níž by se aj McDonalds mohl učit, co to znamená fast food. Servírky se pohybovaly hrozně rychle, řvaly na sebe z jedné konce hospody na druhý, hostům stály při výběru jídla těsně u stolu, ale ne aby pomohly, nýbrž aby daly jasně najevo, že víc než takovou dobrou minutu a půl mu na rozhodování nedají. Vybraly jsme si – respektive Eva vybrala i za mě (díky bohu, neb já jídelním lístkům stále ještě nerozumím) a než jsem se stačila vůbec rozkoukat, už jsme na stole měly všechny porce.

Eva vybírá, servírka stojí u zadku

Eva vybírá, servírka stojí u zadku

Pán vybírá, servírka opět stojí u zadku

Pán vybírá, servírka opět stojí u zadku

Takže:

2x vono vepřové s rýžou Braised Pork Rice

1x talíř jakési nakládané zeleniny (myslím že to byly plátky bambusa)

1x talíř špenátu spařeného ve vodě a pokapaného omáčkou ze sójovky, cibule a česneku

1x talíř s flákotou tofu a natvrdo uvařeného vajica naloženého v sójovce (proto ta tmavá barva) – taktéž místní specialita

Braised Pork Rice a další dobroty

Braised Pork Rice a další dobroty

Všechna jídla měla na výběr ze tří velikostí, tak my si daly od všeho tu střední. A jako dobrý, musím říct. Vepřové bylo nakrájené na malilinké nudličky (takové asi 3 cm na dýlku a půl cenťáku na šířku) a protože se tohle jídlo dělá z dobře prorostlého vepřového boku, bylo všecko tak fajně mastné, že po zamíchání s rýži to do krku klouzalo úplně samo. Chuťově to bylo lehce nasládlé, překvapivě vůbec ne ostré (překvapivě říkám proto, že mám dojem, že tady to bez ostrého ani snad nende). A klasicky – tak jako všechna jídla tady – to jaksi postrádalo sůl. Vlastně slanost tomu jídlu dodávala asi jenom ta sójovka (ovšem smíchaná se skořicí a cukrem), v níž se to vepřové pomaloučku polehoučku dusilo.

Pro vyzkušání doma přidávám odkaz na recept (ale pouze v AJ): http://littlewoodenchef.blogspot.tw/2012/11/braised-pork-on-rice-ru-lou-fan.html

Černé vajico a flákota tofu

Černé vajico a flákota tofu
Eva půlí černé vajico

Eva půlí černé vajico

Eva :)

Eva 🙂

Interiéér

Interiéér

delní lístek - člověk dělá čárky přímo na papír, se kterým pak jde zaplatit u kasy

jídelní lístek – člověk dělá čárky přímo na papír, se kterým pak jde zaplatit u kasy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s