DEN 6: Gua bao (割包) – Taiwanský hamburger

Rozhodla jsem se, že po následující měsíc večer co večer vyzkúšám jeden z pokrmů, který CNN uvedlo na svém seznamu těch 40-cti nejlepších z nejlepších z taiwanské kuchyně: http://travel.cnn.com/explorations/eat/40-taiwanese-food-296093 Na den číslo 6 připravilo CNN Gua Bao, pochoutku, kterou bych, mít na to odvahu, kapitál a kuchařské dovednosti, nejradši začala exportovat aj k nám.

Gua Bao

Gua Bao

Ti, co se Gua Bao snaží přirovnat k něčemu zápaďáckému, povětšinou tvrdí, že je tahle taiwanská specialita něco jako americký hamburger. Já s tím asi úplně nesouhlasím. Ono totiž kromě toho, že se jedná o masovou náplň schovanou v něčem, co by Američani neznalí knedlíků, přirovnali k housce, to s jejich hamburgery má společného pramálo.

Základem téhleté neodolatelné kombinace chutí je placka velmi podobná místním knedlíkům na páře (Baozi), o kterých už jsem něco mála psala( http://goo.gl/TpCLIQ). V provedení Gua Bao však tyhlety nadýchané měkoučké knedlíky excelují ve tvaru praktické kapsy, která lehce schová onu krásně mastnou, šťavnatou, jemně nakyslou a zároveň i nasládlou náplň, jejíž případný nadbytečný tuk se do kapsy vpije stejně krásně jako, když to člověku nedá a po obědě ještě jde s knedlíkem vyškrábat pekáč.

Náplň na Gua Bao tvoří čtyři suroviny. Tou hlavní je na kousíčky nakrájené vepřové, které se čtyři až šest hodin pomaloučku polehoučku dusí v omáčce ze sójovky, česneku, zázvoru, rýžového vína a cukru. Těmi dalšími, neméně důležitými, jsou pak nakládané lístky hořčice, které mají krásně osvěžující lehce nakyslou chuť, nasládlý prášek z rozemletých arašídů a lístky čerstvého koriandru. A to vše dokupy dává kombinaci, na níž má kamarádka, která na Taiwanu strávila semester čtyři roky zpátky, vzpomíná se zasněným pohledem do dáli ještě dneska.

IMG_5513

Pan prodavač držíc v levé ruce připravenou „housku“ a vypadajíc zcela otráveně z toho, že se na dobrých pět minut stal hlavní hvězdou mého objektivu, se hned ze startu zeptal, jestli chci jenom maso nebo i tuk. Koukla jsem nejdřív do přihrádky s tukem, a pak na svůj břuch, a řekla si, že bude vhodnější si ten krásně vypadající vyškvařený špek pro dnešek odpustit. A než jsem ze sebe stačila vykoktat, že ani toho arašídového prášku není třeba, neb si na tu jejich místní tradici cpát sladkou chuť tam, kde já  bych preferovala slanou, pořád ještě nemohu přivyknout, už mi levačkou podával v sáčku zabalený teplounký Gua Bao a pravačku natahoval pro výdělek. Gua Bao stojí na naše kolem 30 korun a velikostí se vejde akorát do dlaně, takže je ideální svačinkou na menší hlad. Jeho jedinou nevýhodou tak asi je, že je kruciš tak výborný, že máte ihned chuť na další.

 IMG_5520

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s