Den 8: Tian bu la (甜不辣) – “sladký-ne-ostrý”

Rozhodla jsem se, že po následující měsíc večer co večer vyzkúšám jeden z pokrmů, který CNN uvedlo na svém seznamu těch 40-cti nejlepších z nejlepších z taiwanské kuchyně: http://travel.cnn.com/explorations/eat/40-taiwanese-food-296093 Den osmý: Tian bu la.

Tian Bu La

Tian Bu La

Pod nepříliš mnoho říkajícím názvem „tian bu la“ (v doslovném překladu „sladký, ne ostrý“) se schovávají kousky rybí pasty zalité hnědou slaďoulinkou omáčkou. Tento taiwanský snack má původ v japonské kuchyni a semka se dostal během oněch 40 let před druhou světovou válkou, kdy byl Taiwan v područí japonského císaře.

Rybí pasta, která se dnes prý už jen málokdy dělá doma a téměř výhradně se kupuje už přímo připravená, není vlastně nic jiného než ryba do hladka rozemletá se zázvorovým vínem, sezamovým olejem, špetkou soli a kukuřičným škrobem (to aby se zajistila ta správná žvýkací textura). Kousky této, jak říkají, rybí pasty se pak odhazují do woku s olejem a smaží sa a smaží sa, dokud nevyplavou krásně žlutavé na povrch. Takto usmažená rybí pasta se pak ještě vaří ve vývaru, to aby dostala ještě o něco zajímavější chuť. A ta zmíněná hnědavá omáčka? Ta prý není nic jiného než kečup povařený se sójovkou (a případně ještě s prasečí krví, bílou ředkví a kouskem mastného tofu).

IMG_5645 IMG_5647

Vydala jsem se, jak jinak, na další z nočních marketů. U stánku s tian bu la stáli celkem tři pánové, ale po vzoru jeden maká a dva radí tian bu la připravoval pouze jeden. Zbývající dva mezitím zjišťovali, odkud jsem a co tu dělám. Pan kuchař měl před sebou pultík s několika kastlíkama. Jeden schovával vývar s osmaženou rybí pastou, druhý s na kostičky nakrájeným smaženým tofu, třetí kousky tzv. pig blood cake (uvařená prasečí krev s rýží, docela podobné našemu jelitu) a čtvrtý kousky ve vývaru vařené bílé ředkve. Pan kuchař mi od každého po kousku či dvou vše hala bala naházel do kelímku, prskl na to tu hnědou omáčku z kečupu a sójovky a zeptal se, jestli chci přidat „la“ (ostré). A tak kývám hlavou a říkám „la“ a dostávám do toho všeho navíc ještě pořádnou dávku čili omáčky.

IMG_5618

Malá porce tian bu la vyšla na 50 taiwanských dolarů (cca 32 Kč).  A ač si dokážu představit, že Vám to musí zní krapet nevábně, bylo to náhodou dosti chutné. Rybí pasta tuhá na skus byla nasládlá a rybí chuť se tam mihla jenom výjimečně. Omáčka slaďounká a nepřečetla-li bych si, že základem je jí kečup, asi by mě to vůbec nenapadlo. To čili tomu dodalo fajn šmrnc. A pravda, že bez něj bych kvůli té sladké úpravy všech surovin, snad i možná uvažovala, jestli se náhodou nejedná o jakýsi místní dezert.

IMG_5626 IMG_5637

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s