Den 12: Ji Pai (鹽酥雞) = Kousky smaženého kuřete

Ač by smažené člověk od asijské kuchyně spíše nečekal,  na Taiwanu se smaží rádo a hodně. Smažené kuře (v čínštině lí pai), díky své popularitě součást novodobé taiwanské národní kuchyně, je další z jídel, které CNN zahrnul ve svém seznamu těch 40 nejlepších z nejlepších taiwanských pokrmů (http://travel.cnn.com/explorations/eat/40-taiwanese-food-296093) .

Smažené taiwanské kuře (鹽酥雞)

Smažené taiwanské kuře (鹽酥雞)

Smažené kuře najdete na každém night marketu a nejinak je tomu i na tom našem. Stánek u nás na 師大路 se však nespecializuje pouze na smažení kuřat, naopak, toho co Vám chlapci s rouškou přes ústa s radostí usmaží je tady nepřeberný výběr: na hranolky nasekané sladké i běžné brambory, houby, kousky olihně ála kalamáry, nejrůznější masové koule, tofu, květák, kukuřice a mnohé další. Člověk si vše, co by rád nechal na minutu, dvě ponořené v rozžhaveném oleji, nabere pomocí kleštiček do červených plastikových košíků, a ten pak odevzdá jednomu z těch rouškou opatřených chlapců ke zvážení. Při placení ještě zodpoví, zdali by rád onu krásu s česnekem a zdali ostrou, a pak to nechá kluky všecko hezky prosmažit. 

Usmažíme, co je libo

Usmažíme, co je libo

Já si u nás v tom stánku tedy dneska dala kousky Ji Pai, neboli smaženého kuřete. Na smažené kuře, jehož porce stojí 50 dolarů (cca 35 Kč), se používají výhradně kuřecí prsíčka, které se nakrájí na malé kousky a minimálně hodinu se nechají namáčet v marinádě ze sójovky, cukru, česneku, rýžového vína a směsi koření. Kousky kuřete se posléze obalí ve vajíčku a mouce, či škrobu ze sladkých brambor a voilá s něma do oleje. Usmažené kousky pak chlapci hodí do plechové mísy (kterou za celou šichtu, myslím, že vůbec nemyjou) přidají pepř a chili prášek (pokud si zákazník zažádá o ostré) a na kousky nasekaný česnek. Vše násypovou do papírového sáčku, přihodí do něj dvě dřevěné špejle, ať se do toho jeden může hned pustit a se zákazníkem se rozloučí.

Plechová mísa v pozadí

V pozadí pak plechová mísa na závěrečné promíchání kuřete s čili práškem, pepřem a česnekem

Já si to dnešní kuře dala jak s česnekem, tak ostré. A ostré to bylo řádně a ani s tím česnekem chlapci nešetřili. Česnek je nakrájený na malé kostičky a pokud se nemýlím, tak je syrový a pouze změklý tím teplem od kuřete. Chuť směsi koření, čili a česneku je tak silná, že člověk to kuře samotné ani necítí. Ale to jaksi vůbec nevadí, protože i tak jsou ty křupavé zlatavé kousky naprostá lahoda.

Kuchyň

Kuchyň

IMG_6642IMG_6652IMG_6646  

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s