Den 20: Tchajvanská snídaně

Směju se vlastní naivitě. Můj „projekt“ “Vyzkoušej 45 jídel za 30 dnů”, začal minulý říjen, dnes je 3. srpna a já do okénka „title of your new post“ píši „Den 20“. Ráda bych ten seznam CNN (http://travel.cnn.com/explorations/eat/40-taiwanese-food-296093), který mi byl minulý podzim průvodcem tchajvanskou kuchyní, přeci jenom dokončila. Neslibuji však takovou pravidelnost, s jakou se sypaly články minulý podzim. Kéž bych jen ty časové prodlevy mohla svést na nedostatek volného času, ale to by byla jedna velká sprostá lež, a proto přiznávám, že se spíše jedná o změnu priorit spojenou s leností nejvyššího kalibru. Ale tak tedy: Den dvacátý – tchajvanská snídaně.

Nedělní ráno

Nedělní ráno

Paní učitelka nám minulý týden během jednoho ze svých krajně nezajímavých monologů tentokráte o manželovi a jeho oblíbeném jídle na tabuli napsala tradiční čínské rčení, jež praví (prosím nechte mne si na pár sekund užít slávu mé neslavné čínštiny):

早饭吃饱,午饭吃好·,晚饭吃小。

Čti: Zǎofàn chī bǎo, wǔfàn chī hǎo·, wǎnfàn chī xiǎo.

Do češtiny by se toto čínské moudro dalo přeložit jako „na snídani jez něco sytého (dosyta), na oběd něco dobrého a na večeři něco malého“. Ač s poslední částí nemohu příliš souhlasit, jelikož mí drazí tchajvanští kamarádi jíst málo snad ani neumí, natož pak večer. První dva rýmy místní dodržují, jedna radost. Tchajwanci totiž snídají vydatně a snídají věci, které by většina z nás ráno na stole asi nehledala. Množstvím a chutěmi bychom je možná spíše zařadili na menu obědová či večeřová.

Většina mých kamarádů si na domácí snídaně příliš nepotrpí. Doma vlastně snídá pouze Alva, spolužačka Španělka, jež má za přítele Tchajwance a bydlí u jeho rodičů. Rodiče jsou již v důchodu a vstávají každý den v 4:30, máma dělá vydatnou snídani  a pak společně s manželem valí do parku dát si pár koleček rychlochůze, poklábosit s kamarády a možná střihnout i hodinu taichi. Takže Alva má všechen servis, co potřebuje a mnohdy jej ani nepotřebuje a stejně jej má – tak jako minulou neděli, kdy ji paní máma vzbudila v sedm ráno, protože odjížděli s manželem pryč a ona chtěla mít jistotu, že Alva posnídá. A tak Alva v těch 7 ráno chca-nechca vstala a za dozoru maminky posnídala.

Ostatní, místní, které jsem měla možnost poznat, si jídlo kupují na cestě do práce, často v něčem, čemu tady budu pracovně říkat “snídaňový bar”. Povětšinou se jedná u cesty stojící pultík pomalovanými veselými barvami. Za pultíkem se schovává horká plotna, na které se smaží a ohřívá. Vedle pultíku (případně v místnosti někde za pultíkem) je pár stolíků k posezení.

Snídaňový bar, kterému říkám "můj snídaňový bar"

Snídaňový bar, kterému říkám “můj snídaňový bar”

Přes týden si kamarádi berou snídani s sebou, o víkendech v nich často posedí, přečtou noviny, zkouknou v televizi připevněné někde u stropu zprávy. Ty nejvyhlášenější snídaňové báry člověk pozná jíž zdálky podlezástupů jídla-chtivých. Fronty nejsou způsobeny složitostí přípravy, či pomalým servisem, právě naopak – servis je v těchto bárech rychlý tak, že by se i pověstné americké fast-foody velkých jmen mohly učit, co že to ten pojem„fast-food“ vlastně znamená. Za frontami hledejte výhradně tchajvanské přesvědčení, že na každé správné jídlo by se mělo chviličku vysečkat, neb velký zájem znamená znamenitou kvalitu.

Jídlo nabízené v snídaňových bárech je levné, dobré a povětšinou také kaloricky náročné. A tak ten, kdo by čekal, že budou v Asii snídat přehnaně zdravě ála tropické ovoce, zázvorový čaj a nějakou teplou zeleninku, bude realitou těchto snídaňových barů velmi překvapen. Správné ranní jídlo se tady totiž neobejde bez smažení a pečení a solení a pepření a chilli omáček a sójovek a občas zajímavých (a u mě nepříliš oblíbených) kombinací sladkého a slaného. Velmi znát je na místních snídaních také vliv západu, a tak jsou dnes hamburgery a sendviče na řadě míst základem snídaňových menu.

Vydatné snídaně místní zapíjejí kelímkem vychlazeného sójového mléka, sladkého nápoje z arašídů, případně slazeným černým čajem – kterému se v čínštině (taková perlička pro zajímavost) říká “červený čaj”.

Tak a tedy konečně k tomu, co tvoří základ místních ranních jídel:

  • Obří sushi (三角飯糰, Sānjiǎo fàntuán)

Kamarádi z řad anglicky mluvících rodilých mluvčích mu říkají rice triangle, já mu říkám velké sushi, místní mu říkají fantuan. Má tvar trojhranu, jehož základnu tvoří rovnostranný trojúhelník o délce strany 7 cm a s výškou 2-3 cm.  Ufff, středoškolská matika. Řečí nematematického lajka je to vlastně kupka rýže s nejrůznějšími náplněmi namačkaná do tvaru trojhranu a zabalená v řase nori. Já fantuan miluju a je mi úplně jedno jestli je s tuňákem a vajíčkem, s lososem, s kousky kuřecího, s kaviárem, s krevetami, s hovězím a kdo ví s čím ještě. Jsem na něm závislá a den bez obřího sushi jako by dnem ani nebyl. Za jeden fantuan dáte mezi 25 až 30 NTD (cca 17-22 Kč).

Rice triangle s tuňákem a vajíčkem

Rice triangle s tuňákem a vajíčkem

  • Kula rýže (紫米飯糰, Zǐ mǐ fàntuán)

Zǐ mǐ fàntuán je z mého pohledu strávníka-amatéra takové o třídu lepší obří sushi. Zatímco obří sushi prodávají všechny místní supermarkety už předpřipravené, kulu rýže vám většinou udělají pouliční prodejci před očima a podle vašeho přání. Rýži si můžete zvolit mezi tmavě fialovou a klasickou bílou a tradičně se dovnitř dává tuňák, či kousky masa, natvrdo uvařené vejce, sušené a na prach natrhané vepřové (pork floss), nakyselo nakládaná zelenina a kousek smažené tyčinky youtiao (viz níže). Na rozdíl od obřího sushi se už tato kula rýže nebalí do řasy. Cena se pohybuje mezi 30 a 50 NTD (cca 20 – 35 Kč) v závislosti na tom, jak velké jsou vaše nároky na náplně.

Fantuan (převzato z: http://goo.gl/b8ZN9S)

Fantuan (převzato z: http://goo.gl/b8ZN9S)

  •  „Koláč-placka“ z tuřínu (蘿蔔糕, Luóbo gāo)

Jedná se o tak 2 cm vysokou placku, která se dělá z tuřínů. Uvnitř měkkoučká, že jí zuby projedou jedna radost. Na povrchu má teňounkou vrstvu lehce osmaženého. Luóbo gāo se krájí na kostičky 2x2cm a je bez výraznější chuti. Já milovník suché rýže a těstovin s olivovým olejem ho mám moc ráda jen tak sám o sobě. Běžný strávník si ho většinou polévá nejrůznějšími chili a sójovými omáčkami, popřípadě si ho nechává naservírovat jako součást jiného jídla, třeba nudlí.

  • Omelety všeho druhu

Na omelety jsou tady specialisti. Se sýrem, se šunkou, s kukuřicí, se slaninou, s tuňákem, s moučnou plackou přilepenou na povrchu. Jen tak z vajíček ji snad odmítnou udělat.

  •  Čínský koblížek – Twisted Cruller (油條, Yóutiáo)

Dlouhá tyčinka, jejímiž jedinými ingrediencemi je mouka a kypřící prášek se smaží podobně jako náš koblížek a je bez chuti jiné než té, které jí dává škvařený olej. Já milovník nudných jednoduchých jídel o ní říkám, že je moc dobrá a neuvěřitelně mastná. V překladu taky dokonce znamená “mastná tyčinka”. Youtiao se pojídá jen tak, námáčené do sojóvého mléka, či se na kousky nakrájené přidává do sendvičů, placek shaobing či rýžových koulí. Jedna tahle 30 cm dlouhá tyčinka stojí 15 NTD (cca 12 Kč).

Nedělní ráno s Youtiao

Nedělní ráno s Youtiao

  •  Pečené placky z drobivého těsta (Shaobing)

Není to chleba, na to tomu chybí krásná nadýchanost. Není to placka, na to tomu chybí pružnost a měkkost. Je to spíše jakési tvrdší těsto, které se peče v troubě, a s každým soustem se rozpadá na teňoulinké plátečky podobně jako těsto listové. Oproti těstu listovému však postrádá pověstnou kostku másla a tedy i mastnotu. Tahle placka, která se zase stala mým snídaňovým trhákem posledních několika nedělí je suchá, nemastná, drobivá, trošku tužší na zkus a nahoře posypaná sezamovými semínky. Jíst ji můžete jen tak, anebo jako sendvič. Rádi vám ji naplní vším, co vy si budete přát a oni najdou v ledničce – tuňákem, šunkou, kukuřicí, vepřovým, hovězím, tofu, koblížkem youtiao  – či jako mně dnes ráno: sýrem a vaječnou omeletou.

Velmi populární je shao bing také nasladko. Náplní tou ze všech nejtradičnějších je – klasicky – pasta z červených fazolí. Oblíbenost nepopře ani cukrová pasta. Sladké shaobing se nasladko už pečou, náplně se nepřidávají jako u sendvičů po upečení.

shaobing (zleva doprava, zhora dolů: s vaječnou omeletou a sýrem, rozdrobený shaobing, s hovězím, s youtiao)

shaobing (zleva doprava, zhora dolů: s vaječnou omeletou a sýrem, rozdrobený shaobing, s hovězím, s youtiao)

  •  Knedlíky na páře – knedlíky Baozi (包子, Bāozi)

Knedlíky baozi jsou velmi podobné knedlíkům naším na páře dělaným. Dělají se tady v bambusových košíčcích o průměru kolem 30 cm. Ty jsou poskládány jeden na druhém do takových výšek, že občas musí paní prodavačky stoupnout na špičky, aby na ten poslední vůbec dosáhly. Tyto bělounké nadýchané knedlíčky jsou tradičně plněné náplněmi slanými – s vepřovým, s tofu, s bambusovými výhonky, s hovězím, s kuřecím, se zeleninou. Náplně při napařování pouští šťávu, které je přesně tak akorát, aby baozi nerozmočila, ale udělala jej ještě o něco šťavnatějším. Sladkým baozi se říká dòushābāo, podle pasty z červených fazolí – tradiční náplně všech sladkých jídel. Dneska jsou ale kromě fazolové pasty také velmi populární náplně arašídové (podobná arašídovému máslu), z černého sezamu (která chutná velmi podobně jako naše maková) či čokoládové. Oblíbené jsou po ránu i knedlíky zcela bez náplně, které si místní namáčejí do sójového mléka. Jeden stojí mezi 15 a 20 NTD (cca 11 – 14 Kč).

Baozi s pastou s červených fazolí

Baozi (Doushabao) s pastou s červených fazolí

  •  Nudle všeho druhu

Jo, není vůbec divné dát si na snídani kotlík nudlí. My si minulý týden ze snídaňového menu objednali nudle s kuřecím kung-pao a nikdo se na nás divně nedíval (tedy, ne více, než je normálně běžné).

  •  Sendviče

Sendviče tady prodávají podobné těm v Británii. Na první pohled dva toastové chleby s nejrůznějšími náplněmi rozkrojené napříč zabalené jako dva trojúhelníky. Na pohled druhý však člověk zjistí zradu, protože mezi všemi plátky chleba je náplň, takže je člověk nemůže rozdělit na dva a dva, ale musí je nacpat do pusy naráz jako jakýsi toastový Big Mac. Náplně jsou nejrůznější od těch pro nás typických jako šunka a salám až po nastrouhanou salátovou okurky s rozinkami a kousky sušeného vepřového či snad smažený vepřový řízek. Chleba je zbaven okrajů, takže trojúhelníčky jsou to opravdu malinké. Cena se pohybuje mezi 20 a 30 NTD (cca 15-20 Kč).

Místní sendviče (Částečně převzato z: http://goo.gl/Vp7KCi)

Místní sendviče (Částečně převzato z: http://goo.gl/Vp7KCi)

  •  Vysoký toast nasladko

Asi centimetr a půl vysoký plát(ek) bílého toastového chleba, příjemně zahřátý a nahoře pomazaný jednou lepší sladkou krásou než druhou. Já mám nejradši tu arašídovou, která chutná jako sladké arašídové máslo, či kokosovou, ta je zase jako mléčná kokosová pasta. A v snídaňovém báru mému pokoji nejbližšímu vám ji rádi za 30 NTD (cca 25 Kč) pomatlají taky pomazánkami čokoládovými či vanilkovými.

Toast s arašídovou příchutí

Toast s arašídovou příchutí

  •  Hamburger (漢堡, Hànbǎo)

Ano, prosím, hamburgery tady na snídaně frčí ve velkém. Přítelovo snídaňové číslo jedna posledních třech víkendů: hamburgerová houska plněná kousky hovězího, přikrytého vaječnou omeletou.

Hamburger s hovězím a vaječnou omeletou

Hamburger s hovězím a vaječnou omeletou

  • Hashbrowns

Do zlatova smažené asi centrimetr vysoké placičky z bramborového těsta. Přípravou podobné naším bramborovým plackám. Oproti našemu národnímu zlatu však postrádají jakékoli koření a jsou tak spíše bez chuti.

Tak jak tomu u jakýchkoli přehledů snažících se zachytit zvyky jednoho celého národa bývá, jedná se pouze o přehled orientační a samozřejmě vždy záleží na tom, jak si to kdo udělá. Ne všichni do sebe den co den cpou hamburgery, půl litry sójového mléka, či knedlíky baozi. Sousta z nich si určitě k snídani dá raději dračí ovoce, misku cornflaků s mlékem anebo možná jenom černé kafe a cigaretku k tomu. Já vycházím z toho, co mi mé dioptrií a půl zatížené oči dovolily za toho půl roku zpozorovat a příběhy kamarádů dovolily odposlouchat.

Objednat. Pokochat. Přidat omáčku. Pozřít do posledního drobku. Nadmíru spokojen odejít.

Objednat. Pokochat. Přidat omáčku. Pozřít do posledního drobku. Nadmíru spokojen odejít.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s