Den 22: Pidan tofu (皮蛋豆腐) – Dvojka “Vejce koní moč a hedvábné tofu”

Pidan tofu (皮蛋豆腐)

Čínština je jazyk logický, a pokud nemusí, nesnaží se příliš vykrucovat a raději jde přímo na věc – na otázky se táže stylem „máte-nemáte“ „můžu-nemůžu“ „víte-nevíte“ a podobně přímočaře na to často jde i s názvy jídel. To dnešní není výjimkou. Pídàn dòufu v doslovném překladu znamená „trvanlivé vejce-tofu“ a nic víc než kostku tofu a vejce, které na první pohled vypadá, že někde leželo pekelně dlouho, nečekejte.

Pidan tofu (皮蛋豆腐)

Pidan tofu (皮蛋豆腐)

Rozhodnutá přidat do kolonky o tchajvanské kuchyni další příspěvek, jsem se vydala na pochůzku tchajpejskými ulicemi bláhově si myslící, že na polévku s koulemi z rybí pasty či alespoň tu s koulí z vepřového masa musím jednoduše dříve či později narazit. Asi bych později přeci jenom narazila, ale hlad se ozýval čím dál tím více a já po čtvrté hospodě a čtvrtém dotázání „máte tohle“ s prstem připíchnutým na obrazovku mobilu, složila zbraně a uspokojená vědomím, že mají aspoň „Pídàn dòufu“, které je na CNN seznamu téměř až úplně na jeho konci, jsem znaveně zapadla na stoličku a nepříliš nadšeně čekala, co že mě to dnes čeká za exotický zážitek.

Čekání na oběd

Čekání na oběd

Zatímco u většiny tchajvanských specialit byste ty, jež nad nimi opovrhují nos, museli hledat tuze dlouho, názory na dnešní dobrotu se poměrně často různí. Zatímco Tchajwanci na něj nedají dopustit a považují jej za ohromnou delikatesu, cizinci k němu hledají cestu jenom velmi pomalu.

Černému vejci se v čínštině říká různě. Pro někoho je to “vejce trvanlivé”, pro jiného “vejce staleté”, pro ostatní dokonce “vejce tisícileté”, no a v Thajsku a Laosu mu prý říkají „horse urine egg“ tedy „vejce koní moč“. Kořeny má tato specialita v dobách vlády dynastie Ming 600 let zpátky, kdy bylo potřeba v období nadbytku nalézt způsob, jak vejce uchovávat, co nejdéle. Inu zabalilo se vejce slepičí, husí či kachní do směsi z jílu, popelu, soli, šlupek z rýže a páleného vápna a nechalo se ho týdny až měsíce odpočívat. Žloutek mezitím ztratil svou sytě žlutou barvu a tekutou konsistenci a změnil se v tmavě zelenou až tmavě šedou kaši a nabyl aroma síry a amoniaku. A z původně čirého bílku se stal po týdnech odpočinku lehce průsvitný načernalý sulc. Za změnu prý mohou zásadité látky ve směsi, v níž je vejce obalené a vedou k zvýšení Ph vejce z 9 až na 12.

Pidan tofu v celé své kráse

Pidan tofu v celé své kráse

Tofu z dvojky vejce-tofu je po vejci snad až nuda představovat. Jedná se o kostku měkounkého tofu tzv. silken tofu, které je bez výraznější chuti či zápachu a od přírodního tofu se velmi liší svou konzistencí. Zatímco přírodní tofu je jako tužší tvarohová sraženina, silken tofu je jemňounké tak, že jím lžíce i hůlky projedou bez nejmenšího odporu. Mně chutnalo po smetaně, ale věřím, že odpůrci tofu by se o tom byli schopni zhádat do krve.

Vejce a tofu se před servírováním pokape sezamovým olejem a sójovkou a navrch se nasype na kolečka nákrájená jarní cibulka a koriandr.

Vejce a tofu se před servírováním pokape sezamovým olejem a sójovkou a navrch se nasype na kolečka nákrájená jarní cibulka a koriandr.

Pidan doufu v nudlárně u nás před školou prodávali za 30 dolarů, tedy kolem 23 Kč. Tofu bylo moc dobré a s radostí bych si jej dala znovu. Avšak to vejce….to vejce …. to mi nechutilo. Žloutek byl mazlavý a chuťově nikterak výrazný. I bílek byl spíše bez chuti a na hůlkách se třásl víc než moje stehna po pátém dřepu. Když to vezmu kolem a kolem, na vejci jsem nenašla nic, co by mě potěšilo. Jídlo jsem ve výsledku jenom rozvrtala a odsunula na druhou stranu stolu. Své zajisté udělala i estetika a předsudky, a tak, kdo ví, možná, kdybych mu dala více šancí, třeba bych v něm tu věhlasnou delikatesu i našla. Prozatím ho raději přenechám jiným a 30 dolarů dám raději na svůj oblíbený rice triangle-fantuan-obří sushi.

Jak šel čas s pidan tofu

Jak šel čas s pidan tofu

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s