Den 25: háo dàdà jī pái (豪大大雞排) – Extra velké smažené kuře Hot Star

Ač by se při pohledu na dokonalé nožky místních slečen mohlo zdát, že smaženému, tučnému a nezdravému se zde vyhýbají obloukem, opak je pravdou. Tchajwanci smažené milují a smažené kuře obzvláště. Podle místního deníku Taipei Times prý v roce 2011 ostrov o 23 milionech obyvatel spořádal 250,000 smažených řízků. Kdyby se řízky poskládaly na sebe, vytvořily by prý věž 10x větší než tu známou Taipei 101, která byla ještě relativně nedávno nejvyšší stavbou světa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smažené kuře ze všech smažených kuřat nejznámější je kuře firmy Hot Star. Začalo to nenápadně v roce 1992, malým stánkem na jednom z tchajpejských nočních trhů. Ten stánek je v Shilinu dodnes, avšak byl-li těch 20 let zpátky lehce přehlédnutelný, tak dnes již jej neminete. Od otvíračky do zavíračky jej okupují dlouhé řady. A lidé trpělivě čekají, protože ví, že čekání se jim v tomto případě opravdu vyplatí. Firma Hot Star Large Chicken je tak populární, že frančízy frčí i v Hongkongu, Koreji, Singaporu, Filipínách a hlavně v Austrálii – zatímco „u nás“ na Tchaj-wanu dáte za tenhle monster-řízek 60 NTD (cca 42 Kč), v Austrálii jej prodávaj za téměř 8 australských dolarů (cca 160 Kč).

kolaz kurat

Já na stánek známých modro-bílých barev natrefila zcela nečekaně v malinkaté vesničce asi dvě hodiny vlakem od Tchajpej. Vyrazila jsem tam na túru, zapomněla si přibalit svačinku a stánek se smaženými kuřaty se pro mne stal svatostánkem, který mě na konci výletu zachránil od padnutí hladem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hot Star Large Chicken prodává kuře, které by KFC mohlo jen tiše závidět. Řízek má na délku dobrých 30 centimetrů, na šířku 10 a na výšku má jenom to maso samotné tak cenťák. Maso je měkoučké a šťavnaté. Trojobal je krásně křupavý, udělaný tak akorát a chutná trošičku jinak než ten náš (snažila jsem se najít recept, abych zjistila, čím to je, ale bohužel bez valného výsledku).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuře po rychlo-koupeli v horkém oleji položí na nerezové misky s ďurama, kterýma může odtéct přebytečný tuk. Paní se mne zeptala, jestli chci řízek ostrý či original. Já řekla ostrý a kromě koření pěti druhů se mi tak na řízek snesl ještě poprašek čili. Směs koření dělá z místního řízku jedinečnou dobrotu, která, ač je té naší na první pohled tak podobná, chutná prostě zcela jinak. Přílohu nečekejte. Řízek se jí jen tak, bez chleba či jiných blábol. Prostě si jej spokojeně ukusujete přímo z papírového sáčku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuře je fakt výborné a pokud budete mít kdy možnost na Tchaj-wan zavítat, určitě jej nevynechejte – doporučuju ten první z prvních stánků dnes již známé firmy na nočním trhu v Shilinu, tam to kuře fakt stojí za to.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s